fbpx

We kennen het allemaal wel… periodes waarin alles lekker in flow gaat. Alles lijkt te lukken, zit mee. Een periode waarin we lekker in ons vel zitten. Er zijn ook die andere periodes. Waarin alles voortkabbelt. Het wel oké gaat. Een niet goed en niet slecht. En dan heb je ook nog… die lows. Wanneer het zwaar voelt, ongemakkelijk en we ons wiebelig en uit balans voelen.

Ik zie dat ‘voortkabbelen’ veel voorbij komen bij de leraren die ik coach. Naast die low, dat uit balans voelen en het allemaal even niet meer weten. Vaak maakt dat laatste ook dat mensen besluiten om in te stappen in een coachtraject. Omdat ze voelen dat het anders mag. Omdat ze voelen en weten dat het beter kan. Ze weten alleen niet hoe.

Het allereerste waar ik altijd in een coachtraject mee aan de slag ga, is jezelf nog beter leren kennen. Wat zijn je kwaliteiten, wat helpt je in het dagelijks leven en welke patronen ken je die je eigenlijk tegenhouden. Eigenlijk gaat het om bewustwording van het volgende:

• Wat doe, denk en voel je?
• Helpt het je of beperkt het je?
• Wat mag je vervolgens doen om een en ander te veranderen naar flow?

Aan het begin van een coachtraject heb je als het ware een lege gereedschapskist. Gedurende dat traject krijg jij gereedschap aangeboden en vind je ook zelf het een en ander. Gereedschap dat je mag uitproberen, onderzoeken, experimenteren. Kijken wat lekker voor je werkt en wat bij je past. Gaandeweg vul jij je gereedschapskist dus met verschillende dingen. Zodat je aan het einde van het traject een goed gevulde toolbox hebt die jij kunt inzetten op momenten dat jij het nodig hebt. 


Eenmaal klaar met het coachtraject ga je die toolbox nog regelmatig openen. Want je kunt het zo zien… aan het einde van een coachtraject zit eigenlijk iedereen altijd wel in een high. Dat is alleen niet hoe het leven werkt en waar je zult blijven. Alles gaat in golven en fases. Zo ook je mentale, fysieke en geestelijke staat van zijn. En dus zul je je bewust moeten blijven van jouw gedrag, gedachten, gevoelens en patronen. En ga jij dus jouw gereedschapskist regelmatig open willen doen zodat jij jezelf verder kan helpen.

 

Ik heb de afgelopen weken zelf ook weer eens even duidelijk gemerkt hoe ingewikkeld het is als je even niet de flow van het leven zit. Ik heb bij mezelf opgemerkt dat mijn eerste instinct is om naar binnen te keren. En daar bedoel ik mee dat ik vooral aan niemand laat zien hoe het echt gaat. Ik als het ware een masker op zet die me dagelijks door het leven leidt. Daarnaast ging ik dingen ‘stiekem’ doen. Stiekem Netflixen op een moment dat ik eigenlijk hoor te werken. Stiekem een halve rol koekjes wegwerken. Terugkijkend daarop is het een bekend patroon, maar in dat moment had er even zelf geen zicht op.

Wat er aan de hand was, werd me pas duidelijk toen ik op een ochtend vorige week de tijd nam om antwoord te geven op de volgende vragen (ik begin elke week met deze vragen trouwens):

-> Waar stroomt de energie heel lekker op dit moment?
-> Waar voel ik blokkades zitten?
-> Waar heb ik ondersteuning nodig?

De antwoorden op deze vragen heb ik gedeeld bij mijn eigen coaches. Juist erover nadenken, bewust worden en het vervolgens delen heeft gemaakt dat er iets ging veranderen. Ja, ik had er heus zelf wel uitgekomen. Maar het had zeker veeeeeeel langer geduurd (en ten koste van wat nog meer…?).

De terugkoppeling die ik kreeg in een coachcall eergisteren zorgde dat ik niet meer aan continu het gevoel had van watertrappelen, maar dat ik daadwerkelijk weer naar de kant kon zwemmen. Kun je voorstellen hoe fijn dat is????

Vanmorgen heb ik een ‘brief voor noodgevallen’ geschreven. In opdracht van mijn eigen coach. 😉 In deze brief, die ik aan mezelf schreef, deel ik mijn lows van de afgelopen tijd en wat ik gedaan heb om dingen een plek te geven. Hoe ik mezelf heb aangemoedigd om te voelen wat er gevoeld mocht worden en welke tools ik daarvoor gebruikt heb. En wat ik gedaan heb zodat ik nu weer naar die high kan.

Eigenlijk geeft deze brief me een inkijkje in wat ik op dit moment aan mijn gereedschapskist heb toegevoegd. Zodat ik op een volgend moment, als ik het weer een keer nodig mocht hebben, eruit kan putten en dezelfde tools kan gebruiken. Want heel eerlijk… mijn brein is tegen die tijd allang weer vergeten wat deze keer ook al weer zo goed geholpen heeft.

Erken het als je leven niet zo loopt als je zou willen.
Erken het dat je niet zo lekker in je vel zit.

En neem de regie!
De regie op jouw leven.

Deel wat er speelt.
Vraag hulp.
Vul je toolbox.
Experimenteer en leer.

En vooral…. maak je leven fijner!

Zorg dat je toolbox gevuld is...

Kabbelt het bij jou op dit moment ook maar voort en voelt dat eigenlijk niet zo lekker? Of ervaar jij zelfs regelmatig van die ‘lows’? En voel jij dat het anders mag? Gun jij het jezelf dat het anders mag?

Ontdek hoe coaching jou kan helpen! Neem de regie op jouw leven en start met het vullen van jouw gereedschapskist. Dat kan bijvoorbeeld met de training Focus On Me of tijdens een uitgebreid VIP Focus coachtraject.

Plekken zijn beperkt, dus plan nu een gratis kennismaking via onderstaande link. Laten we samen jouw toolbox vullen!

Ik kijk ernaar uit om met je te spreken!
Liefs Christel

 

PS: Gelukkig zijn steeds meer directies en besturen bereid om te investeren in het welzijn van hun medewerkers. Ga dus zeker het gesprek aan op school over mogelijke financiële ondersteuning.