fbpx

Het is bijzonder hoe onze gedachten werken… en hoe ze ons beïnvloeden. Het is ontzettend moeilijk om die negatieve, beperkende gedachten te negeren. Die stemmetjes in je hoofd, zo bekend en vertrouwd. De invloed van jouw gedachten is enorm! Ze beïnvloeden je gevoelens en emoties en worden jouw waarheid. 

Al die gedachten

Kun je je voorstellen dat wanneer je zo’n gedachte dag in dag uit tegen jezelf herhaalt, je steeds meer gaat geloven dat het waar is! Als dit soort beperkende gedachten vaak genoeg langskomen en je erin gaat geloven, worden het vanzelf overtuigingen, waar vanuit we hele doen en laten baseren. Wist je dat we wel 60.000 tot 80.000 gedachten per dag hebben? En dat vele van deze gedachten de dag erna weer terugkeren?

Ook ik heb genoeg beperkende gedachten en heb me er meer dan regelmatig door laten lijden (en leiden) in het verleden. Vaak wenste ik dat er een knop was die ik kon indrukken om ze te laten verdwijnen. Maar helaas… Soms slaagde ik er met wilskracht in om te doen alsof ze er niet waren. Later leerde ik dat ze niet echt weg waren en op de meest onverwachte momenten weer tevoorschijn kwamen. Just because your mind says it, doesn’t mean it’s true!

Van beperkende gedachte naar krachtige mindset

Inmiddels weet ik dat het anders kan, dat we beperkende gedachten en overtuigingen aan de kant kunnen zetten en behulpzame  ervoor in de plaats kunnen stellen. Hoe? Dat is niet zo makkelijk uit te leggen in een blog en al zeker niet met een enkele oefening voor elkaar te krijgen. In mijn coachtrajecten ga ik daar dieper op in. Werken met gedachten en overtuigingen en ze ombuigen is namelijk de basis.

En dit is wat jij nu al kunt doen

Maar goed, je leest dit niet voor niets, dus ik kan me voorstellen dat je er voor nu iets mee wilt doen. Ik heb het hier in drie punten uitgeschreven wat jouw eerste stappen hierin kunnen zijn.

1 Bewustwording: Word je bewust van je beperkende gedachten en overtuigingen die daaraan ten grondslag liggen. Merk op welke negatieve gedachten vaak terugkeren en welke impact ze hebben op je leven. Schrijf ze op en erken dat ze niet altijd waar zijn.

2 Uitdagen en vervangen: Daag je beperkende gedachten uit door bewijs te verzamelen dat ze niet kloppen. Zoek naar voorbeelden waaruit blijkt dat je wel capabel en waardevol bent. Vervang de beperkende gedachten door helpende, positieve overtuigingen die je ondersteunen en motiveren.

3 Dagelijkse affirmaties: Maak dagelijkse affirmaties onderdeel van je routine. Kies positieve zinnen en herhaal ze dagelijks, bijvoorbeeld bij het ontwaken of voor de spiegel. Herprogrammeer je mind met helpende gedachten en versterk je zelfvertrouwen en zelfwaardering.

Ook ik heb ze…

Terugkomend op het feit dat ik ook weleens last heb van dat hoofd vol beperkende gedachten. Bijvoorbeeld als ik iets nieuws ga doen.  In een fractie van een seconde kan ik dan denken: “Ik kan het niet”, “Ik heb het nog nooit gedaan”, “Zullen ze me wel goed genoeg vinden?”. Het gevolg is vaak een enorm nerveus gevoel in mijn lichaam. Het helpt mij enorm door me hier bewust van te zijn en te denken dat deze gedacht me niet helpt en bedenken wat ik er voor in de plaats wil denken. 

 

Het begint allemaal met …

…een besluit om in actie te komen, om jouw ‘mind’ het tegendeel te bewijzen. En omdat ik weet dat jij ook zeker last hebt van dit soort beperkende gedachten, hier toch nog een tip: Begin met helder te hebben welke beperkende gedachte je wilt veranderen en schrijf op welke helpende gedachte je ervoor in de plaats wilt hebben. Spreek deze helpende gedachte elke dag hardop met jezelf af wanneer je dag begint (hardop zeggen of opschrijven in een dagboek). Voor mij werkt het enorm om de nieuwe gedachte met een raamstift op de spiegel in mijn slaapkamer te schrijven of te visualiseren als ik ’s ochtends wakker word.

Met welke helpende gedachte wil jij op dit moment dagelijks wakker worden?

Try it out!
Groetjes Christel

Ontdek hoe je jouw beperkende gedachten transformeert naar een krachtige mindset!

Herken je elementen uit dit blog, maar weet jij eigenlijk wel dat je hulp mag vragen om rust te krijgen in je hoofd? Ontdek hoe coaching jou kan helpen! Krijg grip op perfectionisme en onzekerheid, zodat je vol enthousiasme je werk kunt blijven doen. Kies voor de training Focus On Me of een uitgebreid VIP Focus coachtraject.

Plekken zijn beperkt, dus plan nu een gratis kennismaking via onderstaande link. Laten we samen jouw groei en succes vieren! 

Ik kijk ernaar uit om met je te spreken!
Liefs Christel

 

PS: Gelukkig zijn steeds meer directies en besturen bereid om te investeren in het welzijn van hun medewerkers. Ga dus zeker het gesprek aan op school over mogelijke financiële ondersteuning.