fbpx
blog

Terug & vooruitkijken

Als kind vond ik het iets magisch: wakker worden midden in de nacht, al dat vuurwerk, een huis vol mensen, opblijven. Ik merkte altijd aan alles dat dit een andere dag was dan alle andere van het jaar. Er hing een bepaalde sfeer in de lucht, een sfeer van bijzonderheid (is dat een goede zin?) en ik genoot er met volle teugen van.

Later, als puber, werd het anders. Als tuindersdochter werkte ik oudejaarsdag van ’s morgens vroeg tot begin van de avond. En omdat ik die weken ervoor heel veel uren gemaakt had in die tuin (iets met drukte rondom een teeltwisseling) was ik veelal behoorlijk verrot (mind my words) op oudejaarsavond en bracht ik die half slapend op de bank door.

Anders kijken

Eigenlijk heeft die drukte vroeger in de tuin gemaakt dat ik als volwassene anders naar feestdagen ging kijken. Het waren gewoon dagen… net als alle andere 362 in het jaar. Alleen maakte de wereld er een heisa van. En ergens, in mijn weg naar volwassenheid, heb ik ‘besloten’ dat Kerst en Oud en Nieuw dus niet zo belangrijk is. Dat ik het eigenlijk belangrijker vind om het die andere dagen van het jaar goed, gezellig, mooi te hebben, dan die Kerstdagen opgeprikt leuk te gaan zitten doen.

En eigenlijk is dat hoe ik nog steeds naar kijk naar de feestdagen. Alhoewel ik er nu ook wel van geniet om me ‘kerstig’ aan te kleden voor de brunch bij m’n moeder op eerste Kerstdag.   Om dan wel eenmaal thuis m’n makkelijke kloffie weer aan te trekken en lekker te lummelen alleen en samen: lees boek lezen, spelletjes doen, het kerstcircus kijken.

Terugblikken en vooruitkijken

Het enige wat voor mij in de loop der jaren wel onlosmakelijk verbonden is met Oud en Nieuw is het terugblikken en vooruitkijken. Nu ben ik sowieso wel iemand die veel aan reflecteren doet (het hele jaar door), want ja, dat maakt dat ik kan groeien als mens. En toch blijft die jaarwisseling hier bijzonder in.

Ik lees het in meerdere posts op social media, dat mensen terugblikken en vooruitkijken. En dat is niet voor niets. De jaarwisseling leent zich daar uitstekend voor. Wat maakt nou dat het zo belangrijk is om even stil te staan, terug te blikken en vooruit te kijken? Dat het je zo helpt.

Daarover vertel ik meer in deze video.

Vanmorgen kwam het terugblikken en vooruitkijken ook ter sprake tijdens de speciale Oud & nieuw yogales die ik volgde. Aan het einde van de les vroeg de yogalerares ons om te visualiseren hoe het nieuwe jaar voor ons zou zijn. Tijdens die visualisatie kwamen er bij mij naast dingen m.b.t. mijn gezin, ook dingen die werk gerelateerd zijn voorbij.

Wat je aandacht geeft groeit!

Eén van die dingen was dat ik meer en meer moeders bereik met mijn training en dat steeds meer vrouwen beter voor zichzelf gaan zorgen door aan deze training mee te doen. Daarna zag ik mezelf staan in een mooie ruimte. Het leek wel een schuur. Veel hout, mooie planten, fijne sfeer én een groep van minimaal 12 dames. Ik had een live-dag uit de training gevisualiseerd. Een live-dag met wel 12 moeders op een hele toffe mooie locatie. En weet je…. ik weet dat die live-dag er dit jaar gaat komen. Watch me! Ik geloof heel erg in die kracht van gedachten. Dat heet met een mooi woord manifesteren. ​

Ik daag je uit

Dus daag ik je bij deze uit om even stil te staan en terug te kijken op het afgelopen jaar. En omdat 2020 een nieuw decennium inluidt, is het mooi om bij het terugkijken niet alleen naar afgelopen jaar te kijken, maar ook naar de afgelopen 10 jaar, het hele decennium. Naar jouw stappen, jouw ontwikkeling, jouw wensen die wel of niet in vervulling zijn gegaan en wat maakt dat het gegaan is zoals het gegaan is.

De volgende vragen helpen je daarbij:
↬ Wat ging er goed?
↬ Wat ging er minder goed?
↬ Wat heb je geleerd?
↬ Wat is je fijnste herinnering?
↬ Wat heb je bereikt?
↬ Waarvan kreeg jij de meeste energie?

Om daarna vooruit te gaan in de tijd, mooie doelen te stellen, groots te denken en durven dromen én tenslotte die dromen te visualiseren. Je zal verbaasd zijn over de kracht van jouw gedachten! Over wat jij voor jezelf kunt manifesteren.

Hoe fijn is dat! Als je over een jaar terugblikt en er achter komt dat je al jouw doelen (en misschien wel meer) gewoon gehaald hebt. Dat maakt dat elk nieuw jaar weer magisch kan worden!!!

Go for it!

Ik wens je in ieder geval alvast een mooie jaarwisseling. Enne… mocht je nu bedenken dat je bij sommige doelen wat hulp nodig hebt? Weet dat ik je graag help. Stuur me een mailtje: christel@christelschalke.nl .