fbpx

Ik moet iets bekennen… En ooh damn, wat baal ik ervan om het toe te geven. En toch, ik kan het niet mooier maken dan het is. Weet je, ik begrijp maar al te goed hoe belangrijk het is voor mijn lichaam en geest om veel te bewegen en gezond te eten. Maar soms, als ik even niet oplet, belandt dat verleidelijke koekje toch in mijn mond of zeg ik “ja” tegen een aangeboden ijsje, ondanks mijn voornemen om het vandaag niet te doen. Dus laten we het hebben over gezond eten en bewegen en mijn strijd met verleidingen.

Goede voornemens

Hetzelfde geldt voor bewegen. Voordat je het weet, is je goede voornemen niet meer dan een voornemen. Zo nam ik mezelf bijvoorbeeld voor om elke dag 10.000 stappen te zetten. Het ging goed op de eerste dag, de eerste week. Maar daarna werd het al snel een ander verhaal. Of ik liet me tegenhouden door een miezerige regenbui (want ja, ik had net mijn haar geföhnd en geen zin in een verpeste coupe).

 

Samen bewegen

In de eerste maanden van de coronapandemie lukte het me prima om goed voor mezelf te zorgen op het gebied van sport en beweging. Samen met mijn man of vriendinnen, en regelmatig ook alleen (met of zonder podcast), heb ik alle wegen in mijn omgeving verkend. Het feit dat ik het eerst samen met iemand deed, maakte het ook makkelijker om daarna alleen door te gaan. Wat heb ik ervan genoten! Het bewegen, buiten zijn en het gevoel iets goeds te doen voor mezelf.

Een dip en verleidingen

Maar toen kreeg ik een dipje. Ik noem het de “coronamokerslag” van thuiswerken of zelfs geen werk hebben, in combinatie met het overlijden van mijn oma en de bijbehorende coronabegrafenis. Dat was behoorlijk zwaar. Ik had nergens meer energie voor en begon tegelijkertijd alles te eten wat zoet en ongezond was. Je kunt je voorstellen dat het helemaal misgaat als je dat een maand lang volhoudt. Alle coronakilo’s die ik nog niet had gekregen, kwamen er nu in rap tempo bij. Bovendien voelde ik me met de dag strammer worden.

Een nieuw besluit

Gelukkig komt er altijd een moment waarop ik er genoeg van heb en besef dat er iets moet veranderen. Alsof ik ineens besef dat ik mijn hele garderobe vaarwel kan zeggen als ik zo doorga. En toen nam ik een besluit! Het besluit om 3 keer per week naar de sportschool te gaan en daarnaast 2 keer per week te wandelen of te fietsen (1 à 1,5 uur).

Tips voor succesvolle verandering

Het begint altijd met een besluit. Maar daarna moet je in actie komen. Dus plan ik mijn beweegmomenten in mijn agenda. Ik besloot de eerste paar keer samen met mijn man naar de sportschool te gaan. Door hem te vertellen dat ik meega, zorg ik voor een vorm van verantwoording. En dat is precies wat ik nodig heb.

 

Dit heeft me geholpen.

Daarom zag je de afgelopen twee weken in mijn Insta Stories een afvinklijstje voorbijkomen. Alleen al door hiermee bezig te zijn, zorgde ik ervoor dat ik daadwerkelijk ging sporten. Daarnaast was het enorm nuttig om mijn sportkleren de avond van tevoren klaar te leggen (ik sport het liefst ’s ochtends vroeg). Ook zorg ik ervoor dat ik op tijd naar bed ga, zodat ik op tijd opsta. En ik vertel mijn man wat mijn sportplanning is. Inmiddels heb ik een beweegschema met vaste dagen en tijden. Met al deze acties houd ik mezelf verantwoordelijk. Ik zorg ervoor dat ik daadwerkelijk doe wat ik wil doen, zonder excuses. Want dat is precies wat ons brein doet: excuses bedenken als we iets nieuws willen proberen. Ons brein houdt ons liever veilig en lui.

 

Waarom dit ook relevant is voor jou

Omdat de kans groot is dat jij komend schooljaar ook nieuwe dingen gaat doen. Misschien moet je wel dingen doen die moeite kosten en buiten je comfortzone liggen. Of het nu gaat om werken op een nieuwe school, samenwerken met andere collega’s, beginnen aan een studie of werken aan je persoonlijke ontwikkeling, de kritische stem in jou zal belemmeringen opwerpen. Maar onthoud: alles begint met een besluit! Onderzoek wat er nodig is om je besluit in actie om te zetten en te laten slagen. En vind een vorm van verantwoording, want het duurt even voordat nieuwe gewoontes eigen worden.

Tips voor succesvolle verandering

1. Maak een plan en wees specifiek: Stel duidelijke doelen en plan je beweegmomenten in je agenda. Wees specifiek over welke activiteiten je gaat doen en wanneer. Dit vergroot je kans op succes en helpt je verantwoordelijk te houden.

2. Zoek een accountability-partner: Deel je doelen en plannen met iemand anders, zoals een vriend, collega of familielid. Door jezelf verantwoording af te leggen aan iemand anders, creëer je een vorm van externe motivatie en steun.

3. Creëer een ondersteunende omgeving: Zorg ervoor dat je omgeving je helpt bij het volhouden van je gezonde gewoontes. Leg je sportkleren de avond van tevoren klaar, vermijd verleidelijke snacks in huis en omring jezelf met mensen die een gezonde levensstijl stimuleren.

Pak de regie over jouw werk en leven! You got this!

Eigenlijk is je gedachten ofwel je mindset veranderen best een makkelijk klusje. Alleen, eigenlijk net als bovenstaande… met hulp wordt het vele malen makkelijker. Weet dat ik je graag help. Dat kan bijvoorbeeld in de training Focus On Me of in een uitgebreid VIP Focus coachtraject

Weet in ieder geval dat er iedere maand plekjes vrij komen voor nieuwe coachtrajecten/trainingen. Wil jij kijken of ik wellicht jouw coach zou kunnen zijn? Plan dan via onderstaande link een gratis kennismaking in mijn agenda. 

Lijkt me fijn om je te spreken!
Liefs Christel

 

PS Weet dat er gelukkig steeds meer directies en besturen op dit vlak willen investeren in hun werknemers. Ga dus vooral in gesprek op school over mogelijkheden voor financiële ondersteuning.