fbpx
blog

Krullen en stemmetjes in je hoofd

Het is niet normaal hoe mijn inbox op social media vandaag ontplofte. What’s up? Nou, het volgende: Ik besloot vanmorgen na het douchen m’n haar een keer ‘gewoon’ te laten drogen i.p.v. met zo’n rolföhn (je weet wel, zo één met een ronddraaiende borstel) mijn haar te drogen. Waar gaat dit over, hoor ik je denken.

Eigenlijk spelen er hier twee dingen. Dat is ook precies de reden dat ik deze blog schrijf. Ik denk namelijk dat jij je er wel in kunt herkennen. Want op zich gaat het over niets bijzonders, behalve dan dat ik vandaag coupe krul heb in plaats van coupe gestyled. En dat dat voor veel mensen zo’n verrassing was dat ik er veel vragen of opmerkingen over kreeg. Nu moet ik eerlijk bekennen dat het waarschijnlijk februari was, dat ik voor het laatst met dit krullenkoppie te zien was. Logisch misschien dat veel van mijn volgers er misschien ‘vreemd’ van opkeken.

Ten eerste

… gaat het over het feit dat we onszelf vaak ongemerkt of ongewild tegenhouden om dingen anders te doen, uit onze comfortzone te stappen. En ik noem het ongemerkt en ongewild omdat we ons vaak simpelweg niet bewust genoeg van zijn. We staan te weinig stil bij hoe we dingen doen, hoe we denken en hoe we ons daarbij voelen én wat we vervolgens nodig hebben om er voor te zorgen dat het beter met ons gaat.

Bijvoorbeeld omdat we het ‘gewoon’ zo doen. Bedenk maar eens hoeveel dingen jij eigenlijk op de automatische piloot doet, zonder er bij na te denken. En dat als je er eens goed bij stil staat, het misschien op een andere manier veel handiger, slimmer, sneller of iets dergelijks is.

Of bijvoorbeeld omdat we er te veel over ‘nadenken’. Te veel luisteren naar de stemmetjes in ons hoofd die ons saboteren. Stemmetjes als: “Je kunt het toch niet”, “Wat denkt …. (de buurvrouw, je moeder, vriendin etc)  er wel niet van”, “Zullen ze me wel goed genoeg vinden”, “Heb ik het dan wel op tijd af” en ga zo maar door. Je begrijpt vast wat voor een stemmetjes ik bedoel. Stemmetjes die je dan als waarheid aanneemt, terwijl ze slechts de stemmetjes zijn die jij zelf bedenkt in je hoofd!

Als ik geluisterd had naar de stemmetjes had ik vanmorgen m’n haar niet in de krul gehad. Ik had namelijk zo’n voorgevoel dat ik er reacties op zou krijgen. Heel veel leuk, sommige minder leuk. Zo gaat dat nu eenmaal. Mensen ‘vinden’ van alles overal van, praten er over en geven (soms) een ongezouten mening.

En inmiddels weet ik, dat is oke’, niet persé leuk, maar wel oké. Het is namelijk iets wat zij vinden. Ik maak mijn eigen keuzes en heb in bepaalde mate schijt aan wat de ander denkt, zegt, vindt. Ik kan nou eenmaal niet iedereen tevreden houden. Dus kan ik er maar beter voor zorgen dat ik mezelf tevreden houd.  En dat brengt me op het volgende…

Want?

Waarom werk jij nog (’s avonds) door, terwijl je weet dat het beter voor je is om eerder te stoppen of misschien helemaal niet meer ’s avonds te werken?
Waarom spreek jij toch met die bekende af voor een bakkie, terwijl die afspraak jou bakken energie kost?
Waarom sta jij elke avond met rode konen verhit achter het fornuis een gezonde maaltijd te koken, terwijl je er eigenlijk de energie niet voor hebt?
Waarom lig jij ’s avonds futloos op de bank, terwijl je weet dat het ook anders kan?
Waarom zet je geen kruis in je agenda, terwijl je er zo’n behoefte aan hebt?
Waarom….?

Waarschijnlijk omdat je je én niet bewust bent wat er eigenlijk aan de hand is omdat je alles zo op de automatische piloot doet én omdat je met je gedachten en stemmetjes je eigen saboteur bent.

Hoe dan?

Laat jij je ook wel eens ongewild saboteren of tegenhouden door jezelf? Alles begint eigenlijk met bewustwording. Daar bedoel ik mee dat je je bewust wordt over hoe jij denkt en doet. Dit kun je doen door als een soort helikopter boven jezelf te hangen en vanaf een afstandje te kijken naar hoe je doet. En vervolgens in je lijf te gaan voelen hoe dat dan voelt.

En hoe kun je er dan voor zorgen dat je in actie komt? Dat je daadwerkelijk iets anders gaat doen? Om dat voor elkaar te krijgen, kun je jezelf onderstaande vragen stellen:
» Wat zou het je opleveren als ik …. ? (en vul in wat je anders wilt)
» En wat nog meer? En nog meer?
» En wat wordt er mogelijk als ik …..? (en vul in wat je anders wilt)
» En wat wordt er nog meer mogelijk?

Wedden dat je het anders wilt

Als je jezelf deze vragen gesteld hebt, geef jezelf daarna eens één goede reden om het niet te doen. Om het gewoon te blijven doen zoals je altijd deed.

Wedden dat je dat niet meer wilt? Wedden dat jij het anders wilt gaan doen? Want ja, als je duidelijk hebt wat het je allemaal oplevert, dan heb je ook een grotere drive om aan de slag te gaan.

Eigenlijk is dat precies waar ik meer over wil vertellen bij punt 2. Maar die bewaar ik wel voor een volgende blog, anders wordt dit zo’n lange