fbpx
blog

De kracht van gedachten

Het is bijzonder hoe onze gedachten werken…. hoe ze ons beïnvloeden. Positief én ook toch ook heel vaak negatief. Het is rete moeilijk om die negatieve beperkende gedachten links te laten liggen. Die stemmetjes die je hoort in je hoofd, die je zo bekend zijn. Die zo je gevoel en emoties bepalen. Die zo jouw waarheid zijn geworden.

Overtuigingen

Kun je voorstellen hoe het is dat als je zo’n gedachte misschien wel dag in dag uit tegen jezelf vertelt, jij steeds meer gaat geloven dat het echt zo is!

Als dit soort beperkende gedachten maar vaak genoeg voorbij komen en je er in gaat geloven noemen we het overtuigingen. We hebben ze allemaal en ook nog eens heel veel. Want ja, als klein kind ontstaan ze namelijk al, deze overtuigingen.

Ook ik heb er genoeg last van gehad in het verleden. En wat leek het me heerlijk als ik een knopje had dat ik kon indrukken en dat ze dan verdwenen waren. Maar helaas… Soms kreeg ik het met wilskracht voor elkaar om te doen alsof ze niet bestonden. Later leerde ik dat ze dan niet echt weg waren en gewoon weer terug kwamen op een moment dat ik er helemaaaaaal niet op zat te wachten.

Just because your mind says it, doesn’t mean it’s true!

Het kan echt anders

Inmiddels weet ik dat het kan, die beperkende overtuigingen aan de kant zetten, een soort knop om te zetten en er mooie helpende overtuigingen voor in de plaats te zetten. Hoe? Dat is dan weer niet zo makkelijk uitleggen in een post. Doe ik trouwens wel in een 1-op-1 traject.

Ook ik heb ze…

Nog even terugkomen op dat ook ik heus wel eens last heb van deze beperkende gedachtes…. Vanmorgen nog tijdens het opnemen van een story voor Instagram, zo’n beperkende gedachte die voorbij komt. Deze ging over de gratis challenge ONT-moeten die momenteel bezig is en over de live sessie die ik aan het einde van die 5 dagen ga geven.

In een split second kwam namelijk in mij op: “Ik kan het niet”, “Ik heb het nog nooit gedaan”, “Zullen ze me wel goed genoeg vinden”. Met als gevolg een enorm zenuwachtig gevoel in mijn lijf. GATSIE!!! Gelijk denk ik… dit helpt mij niet! En ga ik vervolgens bedenken wat mij wel helpt: “Voor alles een eerste keer”, “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan” (Pipi Langkous), “Als ik het niet probeer, weet ik niet of ik het kan”.

En daarna nam ik een besluit: Ik ga het DOEN!!

Het begint namelijk allemaal met een besluit

…een besluit om in de actie modus te komen. Om jouw ‘mind’ het tegendeel te bewijzen. En omdat ik weet dat jij ook zeker last hebt van dit soort beperkende gedachten, deze tip:
Wat in ieder geval een begin kan zijn is voor jezelf helder hebben welke beperkende gedachte je wilt veranderen, om vervolgens op te schrijven welke helpende gedachte je er voor in de plaats wil. En deze helpende gedachte elke dag weer hardop met jezelf ‘afspreken’ als je dag begint (hardop zeggen/schrijven in een journal). Mij helpt het trouwens enorm door de nieuwe gedachte met een windowmarker op de spiegel in m’n slaapkamer te schrijven.

Met welke helpende gedachte wil jij wel elke dag wakker worden?